Checklista

Att börja studera är ett spännande steg, men det kan också vara överväldigande med alla praktiska detaljer som behöver ordnas. För att hjälpa dig att få en så bra start som möjligt har vi sammanställt en checklista över de viktigaste stegen du behöver ta innan och i början av dina studier. Här hittar du allt från att registrera dig på din kurs till att ordna boende och få tillgång till viktiga resurser.


Genom att följa denna checklista säkerställer du att du har allt du behöver för att komma igång på bästa sätt. När du har gått igenom alla punkter kan du längst ner på sidan ta del av en introduktionsvideo som ger dig en överblick över den plats där du kommer att tillbringa din studietid.

1. Registrera dig!

Det är av största vikt att du bekräftar din plats på utbildningen för att säkerställa din plats på programmet. Detta gör du genom att logga in på "Mina sidor" på antagning.se eller klicka här.

2. Aktivera ditt KauID!

När du mottagit ditt andra antagningsbesked är det viktigt att du aktiverar ditt KauID, vilket är din digitala identitet vid Karlstads universitet. Ditt KauID ger dig tillgång till universitetets digitala tjänster och resurser, inklusive ett personligt e-postkonto. Om du vill använda din egen dator, surfplatta eller telefon, kan du ansluta till universitetets wifi med ditt KauID. Dessutom får du tillgång till universitetsbibliotekets e-böcker, e-tidskrifter, databaser och mycket mer, även när du befinner dig utanför universitetsområdet. För att få detaljerad information om hur du aktiverar ditt KauID, vänligen följ instruktionerna som finns tillgängliga här.

3. Logga in på mitt.kau!

Mitt kau är en personlig digital tjänst för studenter vid Karlstads universitet, där du får tillgång till viktiga funktioner och information under din studietid. För att logga in på Mitt Kau använder du ditt KauID. När du har mottagit ditt andra antagningsbesked kommer du få ett e-posmeddelande från Karlstads universitet med instruktioner om hur du loggar in. Klicka här för att komma till Mitt Kau.

4. Läs utbildningens välkomstinformation

I Mitt Kau finner du välkomstinformationen för utbildningen och det kan är viktigt att du tar del av denna. 

5. Registrera dig på kurs

Du måste registrera dig senast samma dag som utbildningen startar, annars riskerar du att förlora din plats på programmet. Registreringen görs enkelt via tjänsten Mitt Kau, där du också får tillgång till viktig information och verktyg som underlättar din studietid. Om du inte längre är intresserad av att påbörja utbildningen, är det viktigt att du snarast lämnar återbud, så att platsen kan erbjudas till en annan sökande. Detta hjälper till att effektivisera antagningsprocessen och ger andra studenter möjlighet att ta del av utbildningen.

6. Logga in på canvas (lärplattform)

Karlstads universitets lärplattform heter Canvas och är en central del av din utbildning. För att logga in på Canvas använder du ditt KauID. Det är viktigt att notera att du först måste vara registrerad på kursen innan du får tillgång till kursmaterialet och andra resurser i Canvas. När du är registrerad, kan du nå Canvas genom att logga in via Mitt Kau. I Canvas kommer du att hitta allt från kursdokument och uppgifter till kommunikation med lärare och medstudenter, vilket gör det till en viktig plattform för din studieupplevelse.

7. Köp och låna kurslitteratur

Till varje kurs är en litteraturlista knuten, vilken du kan hitta i Mitt Kau. Observera att litteraturlistan kan revideras fram till sex veckor innan kursstart, så det är viktigt att regelbundet kontrollera listan för den mest aktuella informationen om erforderliga böcker och andra resurser.


Du har flera alternativ för att skaffa de böcker som listas: du kan låna dem via universitetets bibliotek, köpa dem genom föreningens Facebooksida, eller införskaffa dem från bokhandlare. Att vara väl förberedd genom att ha tillgång till rätt material kan vara avgörande för en framgångsrik start på din kurs. Campusbokhandeln, som ligger ca. 150 meter från universitetet, är ett hett tips där du kan köpa både nya och begagnade böcker samt sälja dina böcker efter avslutad kurs. Självfallet finns det även andra bokhandlare som säljer litteratur. 


Lagboken – din bästa vän! Se till att köpa den i tid och arbeta med från kursstart. Sent i augusti brukar priserna på lagboken sänkas rejält, så håll utkik efter det erbjudandet. Komplettera gärna med flikar och överstrykningspennor till lagboken. Ett bra tips är att samla på dig gratis flikar vid olika mässor, som till exempel vår arbetsmarknadsmässa (också känd som JIF-dagen).

8. Sök studiemedel (CSN)

Om du planerar att påbörja studier kan du ansöka om studiemedel för att få ekonomiskt stöd under din utbildning. För att förstå vilka krav som gäller, vad du behöver tänka på, och hur ansökningsprocessen går till, bör du besöka CSN officiella webbplats. Där hittar du detaljerad information om hur du ansöker om studiemedel, de olika typerna av stöd som finns tillgängliga, samt regler och villkor som gäller för att få och behålla studiemedlen. Att vara väl informerad om dessa aspekter är viktigt för att du ska kunna planera och finansiera dina studier på ett effektivt sätt. Klicka här för att ta dig till CSN.

9. Skaffa Kau-kort

Kau-kortet är ett personligt kort som har flera funktioner vid universitetet. Det fungerar som passerkort, lånekort på universitetsbiblioteket och utskriftskort. För att kunna skaffa ett Kau-kort måste du först aktivera ditt KauID. Det är frivilligt att skaffa Kau-kort, och universitetets entréer är öppna under dagtid, vilket ger tillgång till de flesta föreläsningssalar utan behov av kortet. Däremot är ett Kau-kort nödvändigt om du vill studera på universitetet under kvällar och helger, eller om din utbildning kräver tillgång till särskilda labb eller datasalar.


För ytterligare information, vänligen klicka här.

10. Medlemskap

Välkommen att bli medlem i JFK och Karlstad Studentkår. Genom ditt medlemskap i studentkåren blir du en del av en stark studentgemenskap som arbetar för att förbättra din studietid och dina förutsättningar på universitetet. Dessutom ger medlemskapet dig tillgång till Mecenats studentrabatter, som ger dig förmånliga erbjudanden och rabatter på allt från resor och boende till kläder och elektronik.Att vara medlem i studentkåren innebär också att du får möjlighet att påverka viktiga frågor som rör din utbildning och studiesituation, samt att du får tillgång till evenemang, aktiviteter och stöd genom hela din studietid.


Du kan enkelt bli medlem i JFK här och i Karlstad Studentkår här.

11. Bostad

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Detta bidrag kan vara ett värdefullt ekonomiskt stöd under din studietid. För att ta reda på om du är berättigad och hur du ansöker, rekommenderar vi att du besöker Försäkringskassans hemsida för mer information eller klicka här.


En annan viktig åtgärd när du flyttar till en ny stad är att ändra din folkbokföringsadress. Genom att göra detta säkerställer du att din post når rätt adress, och du kan dessutom få tillgång till lokala erbjudanden och information direkt i din brevlåda. Detta gör du via skatteverkets hemsida eller klicka här.


Att ha en hemförsäkring är avgörande för din trygghet i bostaden. Utöver den personliga försäkring du kan teckna, har du som student en försäkring via skolan. Denna försäkring täcker vissa situationer, och vi rekommenderar att du läser mer om vad den innebär här.


Om du ännu inte har ordnat en bostad finns det flera möjligheter att söka bostad i Karlstad. För studenter finns störst chans att hitta boende hos Forest Hill, Stiftelsen Karlstadshus och KBAB. Vi rekommenderar också att du ställer dig i bostadskö hos flera olika aktörer. Glöm inte att du även kan söka efter bostäder via plattformar som Blocket och Facebook, där det ofta dyker upp privata hyresbostäder. Vi vill understryka att de nyss nämnda hyresvärdar är oberoende av föreningen och erbjuds utan något formellt samarbete från föreningens sida.

Här kommer du studera!

Som ny student vid Karlstads universitet står du inför en spännande resa fylld av möjligheter, lärande och personlig utveckling. För att ge dig en första glimt av din kommande studiemiljö har vi förberett en video som visar vårt universitet, våra moderna faciliteter och den inspirerande atmosfär som genomsyrar hela studiemiljön. Klicka på videon nedan för att få en känsla av den plats där du snart kommer att studera, skapa minnen och bygga din framtid

Video av Karlstads universitet

Adress

Juridiska Föreningen i Karlstad

Universitetsgatan 2 

651 88 Karlstad

Sweden


Kontakt

Ordförande, Svante Hallstedt 

Mail: ordforande@jfkarlstad.se


Vice ordförande, Sebastian Trensén

Mail: viceordforande@jfkarlstad.se